De praktische schotel een vegetarische lasagne en gezond.

Speciaal voor m'n vegetarische lezers

Zoals op meerdere artikel recepten is te lezen op recept lasagne is dit niet veel anders dan een soort gelijke lasagne. Ik vraag me altijd af waarom sommige mensen toch nog de supermarkt inlopen en daar een lasagne uit pak kopen. Het is zo zonde en voor een lasagne is niet veel nodig, een ovenschotel en oven is voldoende. Je bereid het voor en schuift het in de oven en je kunt ondertussen je dagelijkse dingen op orde maken. Deze kleurvolle vegetarische lasagne doet een saaie dag  stralen!

Voorbereiding

  • Verwarm de oven vast voor op 240 graden
  • Neem een vierkante ovenschotel me ongeveer de maten 23x23x5 cm

Ingrediënten

  • 9 vellen spinazie lasagne bladen (voorgekookte)

voor de vulling

  • 1 aubergine (middel)
  • 2 courgettes (middel)
  • 450 gram kers tomaatjes (gepeld)
  • 1 gele paprika in 4 verdelen
  • 1 grote ui, in plakken gesneden
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 2 eetlepels verse basilicum (niet te klein maken)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 gram zwarte olijven zonder pit in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 75 gram Mozzarella (fijn gesneden)
  • zout en peper

voor de saus

  • 35 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 570 ml melk
  • 1 laurierblad
  • halve nootmuskaat raspen
  • 3 eetlepels verse Parmezaanse kaas

voor de toplaag

  • 1 eetlepel vers geraspte Parmezaanse kaas

De bereiding


  1. We beginnen met het snijden van de groente, neem de aubergine en courgettes en snij deze in plakken van 2.5 cm blokjes. De schil hoef je niet te verwijderen.
  2. Leg de groente vervolgens in laag van 1 eetlepel zout. Schep het een aantal keren door elkaar en leg er vervolgens iets zwaars bijvoorbeeld een bord. Zo kunnen de bittere sappen er rustig uitlopen.
  3. Daarna als het een uur heeft gestaan knijp je de overige sappen uit de groenten. En droog de groenten in een droge theedoek.
  4. Leg nu de tomaten, aubergine, courgette paprika en ui in de braadslee en bestrooi dit met geperste knoflook, basilicum en olijfolie. Schep dit even goed door elkaar en plaats het blok op de hoogste plaat van je oven. ( 30 – 40 minuten, totdat de groenten geroosterd zijn). Kijk tussendoor even of er niets aanbrand.
  5. Ondertussen beginnen we aan de saus, neem alle ingrediënten voor de saus behalve de kaas en voeg dit tot aan een steelpan.
  6. En bak dit om matig tot hoog vuur tot de saus kookt en indikt.
  7. Draai vervolgens het vuur naar de laagste stand en kook de saus gedurende 2 minuten. Voeg nu de Parmezaanse kaas toe.
  8. Zodra de groenten (welke in de oven staan) gaar zijn, kan je ze uit de oven halen.
  9. Meng daar de kappertjes en olijven nog doorheen.
  10. Wijzig de temperatuur van de oven nu van 240 graden naar 180 graden.
  11. Pak je ovenschotel en giet hier 1/4 van de saus in gevolgd door 1/3 van het groente mengsel met daarover wat mozzarella gevold door lasagne vellen. Dit proces herhaal je tot alle ingrediënten op zijn.
  12. Je eindigt met wat saus en Parmezaanse kaas op de top.
  13. Plaats nu de vegetarische lasagne in de oven en bak het 25-30 minuten of tot de bovenkant knapperig en goudbruin van kleur is.
  14. Erg lekker is om ondertussen nog wat sla te maken met een dressing naar keuze.

Een heerlijk recept voor de vegetariërs als wel voor de non vegetariër! Mocht je tips hebben kun je dat hieronder vermelden als reactie, voor de rest zeg ik smullen maar.

vegetarische lasagne